Theater en dans op Open Beelden

Deze portal wordt beheerd door de opleiding Theaterwetenschap van de Universiteit van Amsterdam. De videoverzameling van Theaterwetenschap omvat voorstellingsregistraties van theater- en dansvoorstellingen van 1990 tot 2010. Een fragmentenselectie van deze voorstellingen is via deze portal op Open Beelden toegankelijk gemaakt.

In het kader van het Europese project ECLAP (e-library and Europeana aggregator for the performing arts) heeft de opleiding Theaterwetenschap in samenwerking met makers en gezelschappen een selectie van haar videoverzameling beschikbaargesteld voor educatief en particulier gebruik. Zwaartepunt in de selectie ligt bij werk van (alfabetisch) Emio Greco | PC, Paul Koek, Gerardjan Rijnders en Johan Simons.

ICK Amsterdam, Emio Greco | PC

Emio Greco en Pieter C. Scholten vormen sinds 1995 een samenwerking als Emio Greco | PC en zijn de grondleggers en artistike leiders van ICK Amsterdam, een platform voor hedendaagse dans. Na succesvolle dans producties (Bianco, Rosso, Extra Dry, Double Points 1&2, Conjunto di Nero) richtten zij hun aandacht op opera, muziek en film, zoals Orfeo ed Euridice and The Assassin Tree. Vanaf 2004 startte zij het voortdurende project Double Points over dans, muziek en interactiviteit. In 2013 is ICK Amsterdam tot Stadsgezelschap Dans van Amsterdam benoemd.

Gerardjan Rijnders

Regisseur, acteur en toneelschrijver Gerardjan Rijnders (1947) studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en drama aan de Theaterschhool van Amsterdam. In 1973 begon hij als regisseur bij het Amsterdamse gezelschap Baal en bij FACT in Rotterdam. In 1977 ging hij naar Globe in Eindhoven waarna hij in 1987 artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam werd waar hij bijdroeg aan fundamentele vernieuwingen in het Nederlands theater. Sinds 2003 is hij zelfstandig theatermaker.

Paul Koek

Componist, muzikant en theatermaker Paul Koek (1954) studeerde percussie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij was lid van meerdere ensembles, zoals Hoketus. Hij werkte na zijn studie bij Toneelgroep Appel en in 1987 sloot hij zich aan bij Hollandia waar bij in 1993 componist/muzikant werd. Binnen (ZT)Hollandia richtte hij de Veenstudio om muziektheater en interdisciplinair werken te versterken. In 2005 richtte hij de Veenfabriek in Leiden op, een laboratorium om voorstellingen te ontwikkelen op het kruispunt van moderne muziek en theater.

Johan Simons

Regisseur Johan Simons (1946) studeerde aan de Dans Akademie in Rotterdam and de Toneelacademie Maastricht. Hij richtte in 1985 het gezelschap Hollandia op, waar Paul Koek in 1987 bij aansloot. Hij was artistiek leider van NT Gent en regisseerde daarnaast theater en opera’s voor grote Europese gezelschappen (Toneelgroep Amsterdam, Münchner Kammerspielen, Schauspielhaus Zürich, Opéra National de Paris). Op dit moment is Simons intendant bij de Münchner Kammerspiele.