Media item

Waisda? (Nederlandse versie)

Video over het project Waisda?.

Meer

Waisda? is een multiplayer annotatiespel voor video, gebaseerd op de principes van het ESP game van Louis von Ahn, waarbij twee of meer spelers tegen elkaar spelen door trefwoorden in te voeren. In Waisda? scoor je punten door binnen een interval van 10 seconden hetzelfde trefwoord in te voeren als jouw tegenspeler. Dit leidt tot video’s die met onderling bevestigde trefwoorden voor specifieke momenten in de video zijn geannoteerd.
Waisda? is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Vrije Universiteit Amsterdam, als onderdeel van Beelden voor de Toekomst en het Europese onderzoeksproject PrestoPRIME. Met de software werden twee pilots gedraaid, waarbij zowel archiefmateriaal als recente televisie-uitzendingen van Nederlandse omroepen (KRO en NCRV) werden beschreven. Deze pilots resulteerden in meer dan miljoen trefwoorden om duizenden video’s te beschrijven.

Een open source versie van Waisda? stelt beheerders van online videocollecties in staat hun eigen collecties ook door ‘de crowd’ te laten beschrijven. 

 

Credits:

Regie, montage en audio: Sebastiaan ter Burg.

Beeld en Geluid herbergt ruim 800.000 uur aan radio, televisie, film en muziek van 1898 tot nu, en maakt zijn collecties toegankelijk voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, creatieve sector, onderwijs en het algemeen publiek.

Beelden voor de Toekomst is een grootschalig digitaliseringsproject waarbinnen vier instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland redden door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek.

De Web & Media groep aan de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt het beheren, linken, verrijken en toegankelijk maken van heterogene data bronnen op het Web. Onderwerpen van onderzoek zijn onder andere kennis modellering, semantische verrijking, semantisch zoeken, interactieve en gepersonaliseerde toegang, visualisatie technieken en provenance.

PrestoPRIME onderzocht en ontwikkelde praktische oplossingen voor de duurzame preservering van digitale media-objecten en zocht manieren om de toegang tot media-archieven te vergroten door deze te integreren met Europese online digitale databanken.

Creator:
Sebastiaan ter Burg (regie, montage, audio) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (producent)
Publication date:
4 July 2013
Length:
05:45

Meer

Type:
video
Original format:
Digital (source) file 
User:
Netherlands Institute for Sound and Vision
Tags: